(0216) 483 51 05
(0533) 527 77 76
tozyavuz@gmail.com
ANASAYFA
KURUMSAL
EKİBİMİZ
ÇALIŞMA ALANLARIMIZ
BLOG & MAKALELER
BİZDEN HABERLER
İLETİŞİM
Bizden Haberler
Anasayfa
Bizden Haberler
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ya da diğer adıyla arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan bir sözleşme olup; bu sözleşmede arsa sahibi, arsası üzerinde bina inşa edilmesi karşılığında, arsasının belirli paylarının mülkiyetini, binanın belirlenen bağımsız bölümlerinin teslimi karşılığında, müteahhide devretmeyi taahhüt etmesiyle oluşan ve tarafların birbirine karşı sorumlu ve borçlu olduğu bir sözleşmedir. Bu tür bir sözleşmede müteahhit yaptığı işin bedeli olarak para değil yapılan bağımsız bölümlerden bazılarını alacaktır.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, içeriğinde satış vaadini de içerdiğinden dolayı bu sözleşmenin resmi yazılı şekilde yazılı olması gerekmektedir. Bu şekil şartına uygun yapılmayan sözleşmeler hukuken geçerli değildir. Ancak uygulamada kat karşılığı inşaat sözleşmeleri geçerli şekil şartına bağlı olarak yapılmamakta ve uyuşmazlar ile hak kayıplarına neden olabilmektedir. Fakat sözleşmenin geçersiz olmasının ileri sürülmesi hakkın kötü niyetli olarak kullanılması olarak değerlendirilmemelidir.
Uygulamada sıkça yapılan hatalardan biri bu tür sözleşmelerin süresiz olarak yapılması ve müteahhide sınırsız yetki verilmesidir. Bu sözleşmenin her iki tarafın anlaşması sonucunda yapıldığı unutulmadan sözleşmenin içeriğine arsa sahibinin durumunu ağırlaştıran hükümler koymaktan kaçınılarak, sözleşmenin süreli olarak yapılması gerekmektedir. Yani müteahhide taahhüt ettiği inşayı bitirmesi için belirli bir zaman dilimi verilmelidir.
Yine aynı şekilde, müteahhide verilecek vekaletnamenin süresi de sınırlı olarak yapılmalı ve müteahhide sınırsız bir yetki verilmemelidir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar uygulamada çok sıkça karşılaşılan durumlar olmakla birlikte; sözleşmenin hazırlanması ve uygulanması süresince mutlaka bir avukattan yardım alınması tarafların lehine olacaktır.
13.11.2023